П`ятниця, 26.04.2024, 03:26
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"Вітаю Вас Гість | RSS

ШАРІВСЬКИЙ ЛІЦЕЙ ВАЛКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ БОГОДУХІВСЬКОГО РАЙОНУ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Меню сайту
Форма входу
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Банери

Головна » 2021 » Квітень » 11 » СТАНЬ ПОМІТНИМ У ТЕМРЯВІ - ВРЯТУЙ СВОЄ ЖИТТЯ
11:13
СТАНЬ ПОМІТНИМ У ТЕМРЯВІ - ВРЯТУЙ СВОЄ ЖИТТЯ

Захистись- засвітись

СТАНЬ ПОМІТНИМ У ТЕМРЯВІ - ВРЯТУЙ СВОЄ ЖИТТЯ

Щодня, виходячи з будинку, ми навіть не здогадуємося, наскільки в Україні небезпечно ходити пішки. Близько половини потерпілих на дорогах у ДТП – це саме пішоходи.

 Непоправною втратою для суспільства є загибель або каліцтво дітей і громадян молодого віку, що завдає величезної шкоди майбутнім поколінням.

Чому діти й молодь піддаються більшому ризику дорожньо-транспортного травматизму?

Вони часом не в змозі точно оцінити дистанцію й швидкість руху транспорту, вчасно зробити маневр або звільнити дорогу, що обумовлює їхню уразливість як пішоходів. Проблема збільшується малими розмірами тіла дитини, у результаті чого вона є менш помітною на дорозі, а у випадку ДТП ризик ушкодження життєво-важливих органів від удару елементами конструкції транспортного засобу вище, ніж у дорослих. Ці фактори дитячої уразливості варто враховувати.

Підлітковий і юнацький періоди – це час, коли молоді люди починають прагнути до випробування своїх можливостей, цей життєвий період часто супроводжується тяжіння до ризику. Деякі вважають особливим видом гри можливість перебігти дорогу в безпосередній близькості від автомобіля, що швидко рухається. Нерідко такі "подвиги" закінчуються досить сумно.

"Котячі очі" захищають пішохода. В Правилах дорожнього руху України у розділі 4. ОБОВ’ЯЗКИ І ПРАВА ПІШОХОДІВ чітко прописано: п. 4.4. "У темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні виділити себе, а за можливості мати на зовнішньому одязі світлоповертальні елементи, для своєчасного їх виявлення іншими учасниками дорожнього руху".

Тому, кожен пішохід повинен вживати заходів безпеки, батьки повинні при виборі одягу школярам враховувати, що він буде рухатись темними вулицями. Традиційно зростає кількість ДТП зі скороченням світлового дня, погіршенням погодних умов та іншими об’єктивними причинами, яких не враховують водії, особливо молоді. Дороги погано освітлюються, а пішоходи одягаються у темний одяг і зливаються на дорозі з темрявою.

При русі в темний час доби по неосвітлених шляхах водій бачить тільки ту частину дороги, що освітлена фарами автомобіля. При цьому здатність очей до сприйняття світлових контрастів гірше, ніж при денному світлі. Особливо важко помітити на дорозі у вечірній та нічний час пішоходів.

Фахівці з безпеки руху задумалися, як зробити пішохода помітним водієві? Відповідь, як це часто буває, підказала природа, а наука створила технологію, що рятує життя й знижує травматизм на дорогах.

Відомо, що всі поверхні відбивають світло. На основі принципу світловідбивання вченими були розроблені спеціальні матеріали. Аксесуари ж, які пішохід може використати для свого пасивного захисту на дорогах, так і назвали "Саts Еуеs", тобто "котячі очі".

Водій має можливість побачити дитину зі світловідбивачем на одязі або рюкзаку зі значно більшої відстані, ніж пішохода без нього. Отже, вище шанси, що трагедії не станеться.

У пішохода існує ряд інших можливостей поліпшити свою помітність у сутінках. Наприклад, темний одяг набагато гірше помітний у темряві, ніж світлий.

Варто враховувати й те, що при швидкості 90 км/годину зупинний шлях автомобіля на сухому асфальті становить близько 90 м, а за одну секунду він проїжджає приблизно 25 м. Тому світловідбивачі стали неодмінним атрибутом пішохода в багатьох країнах – Фінляндії, Естонії, Латвії, Великобритані. У багатьох країнах, у тому числі в Білорусі, носіння світловідбивача є для пішохода обов’язковим.

В Україні за відсутність у пішохода флікера не штрафують, тому що це не передбачено законодавством. Але в Правилах дорожнього руху у розділі 4. ОБОВ’ЯЗКИ І ПРАВА ПІШОХОДІВ чітко прописано: п. 4.4. "У темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні виділити себе, а за можливості мати на зовнішньому одязі світлоповертальні елементи, для своєчасного їх виявлення іншими учасниками дорожнього руху".

Флікерів багато не буває: чим більше їх на дитині, тим краще. Зважаючи нате, що перехрестя є аварійно-небезпечними ділянками, двостороннє розміщення світловідбивачів робить пішохода помітним для водіїв автомобілів, що рухаються в різних напрямках.

Світловідбивач – флуоресцентна смужка на одязі, симпатична прикраса для шкільних ранців, підвіска на шию й багато чого іншого. Яскравий, веселий дизайн прийдеться до смаку кожній дитині, що із задоволенням буде носити його. Флікер – дрібничка, що може бути предметом для колекціонування й обміну. Будь-яка дитина буде рада одержати в подарунок такий сувенір!

Хотілося б підкреслити, що світловідбивач для пішохода – не просто атрибут особистої безпеки, але й лакмусовий папірець загальної культури, дисциплінованого, цивілізованого поводження на дорозі.

 

Радимо батькам: одягайте дітей у яскравий одяг, який здалека видно на дорозі, додаючи до нього декілька флікерів.

 І обов’язково нагадати дітям правила переходу дороги!

 

БЕРЕЖІТЬ ЖИТТЯ ДІТЕЙ!

Переглядів: 285 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
Пошук
Свята та події
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Погода
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz